Havadan Su ve Elektrik Üretmek Sanıldığından Daha Kolay

You are here:

Su kaynaklarımız sonsuza kadar dayanmayacak ve artık her gün enerji üretmek daha pahalı hale geldi, ancak bir Türk girişimi, bu sorun için hızlı ve makul bir çözüm buldu: Nemden su ve elektrik üretmek!

RePG Ünite Sanayi Teslimat

Bu sistem, 5 kilovata kadar elektrik enerjisi üretebilir ve bir evin ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılayabilir. Havadaki nemi suya ve elektriğe çevirir.

Günümüzün ileri teknoloji yöntemleri enerjiyi yeniden tanımlamak istiyor. Enerji madenciliği ve “enerjilerin interneti” gibi yeni kavramlar gündeme geliyor. Amaç, doğada var olan unsurları dönüştürerek insanların kendi enerjilerini üretmelerini sağlamaktır. Bu durumun özellikle Afrika gibi bölgelerde bir ülkenin bağımlı olduğu enerji miktarını azaltabileceği ve kritik ihtiyaçlarını minimum maliyetle üretebileceği umulmaktadır. Bu bakış açısıyla dünya genelinde güneş, rüzgar ve gaz enerjileri için alternatif enerji dönüştürme teknikleri geliştirilmektedir.
Bir Türk girişimi de havadaki nem ve ısı değişimlerinden su üretebilen bir cihaz geliştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTU) ARI Teknokent girişimi olan RePG Enerji’nin yönetim kurulu başkanı Hüseyin Karayağız, beta aşamasındaki bu cihazın havanın bağıl nemini suya ve istendiği taktide, Dünyada ilk kez denenen bir yöntemle elektriğe dönüştürebildiğini belirtiyor.
Hasan Ayartürk, RePG’nin genel müdürü ve 25 yıldır termodinamik alanında çalışan bir bilim insanı ve mücittir. Kendisi, lisedeyken yaz aylarında sokağa dökülen suyun buharlaştığını gördükten sonra, “Tam tersi mümkün mü? Neden olmasın?” diye düşündüğünü belirtiyor. Ayartürk, termodinamik çalışmalarını sürdürdü ve akabinde bunu bu cihaza uyarladı. Kullanılan yöntemi basitçe şöyle açıklıyor: “Bu teknoloji, havadaki nem ve sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan farkı 24 saat kullanarak su ve elektrik enerjisi üretir. Sıcaklık ve nem farkını rüzgarın havadaki enerjiyi kullanışı gibi kullanırız. Bu sistem; sanayi, konut ve elektrik tiplerine sahiptir. Havadaki nemi suya dönüştürebildiği, gibi havadaki nem ve sıcaklığın enerjisini de elektriğe çevirir.”
Şimdiye kadar güneş enerjisi ve deniz suyundan su üreten başka teknolojiler olduğunu söyleyen Ayartürk, bu enerjilerin şehir hayatında, endüstriyel ve kişisel kullanım için karlı olmadığını belirtti. “Afrika’da çölün ortasında su üretmeye çalışan sistemler var. Ancak çok pahalı. Saatte 150.000 TL’ye sadece 1 litre su üretebiliyorlar. Birçok hayır kurumu bu tür teknolojileri finanse ettiği için bu sistemler Çölün yanı sıra dünyanın farklı coğrafi ortamlarında, güneş panelleri kullanılarak bir oda büyüklüğündeki bir alanda hem elektrik hem de su üretilebiliyor ama bu sistemi kurmak da çok pahalı. Ayrıca denizden su üretimi için de sistemler var ancak denizden elektrik üretme, para ve deniz suyu transferinde birtakım sıkıntılar da görülmekte. Yani girişimcilik ve sosyal girişimcilik boyutundan bakarsanız, hiçbir şekilde karlı değil. Öte yandan devletlerin ve halkın fayda sağlamaları gereken bir teknoloji de. 100 milyar dolar ile dünyadaki tüm su sorunlarını tek seferde çözebilir, Afrika çevresindeki denizden suyu arıtabilirsiniz “diye ekledi.

Cep Telefonu ile Kontrol

Bu cihaz neye benziyor? Bir apartman dairesinde yaşayan bir aile bu sisteme sahip olabilir mi? Ayartürk, “Mevsime göre enerji ve su üretim değerleri var. 100 TL ödeyen bir ailenin ortalama elektrik tüketimi 500 watt. Bu 5 kilovata kadar elektrik enerjisi üretebilen bir cihaz. Ayrıca bu cihazı mevcut kombiye veya klima sisteminize bağlayarak evinizin ısıtma / soğutma ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Sistem çalışırken, ısıyı dışarıya atık enerji olarak yayar ve ayrıca ısıyı içeri alır. İçeri aldığı ısı, iklimlendirme ile soğutma işlemlerinde kullanır ve yaydığı ısı ise bir evi ısıtacak kadar güçlüdür. Sistemimiz, güneş panellerinin enerji ürettiği gibi, hava ve nemde bir fark varsa enerji üretir. Eğer bir fark yoksa sistem durur ve fark oluştuğunda üretime devam eder. Su üretiminden elektrik üretimine istediğiniz zaman geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca bu işlemi cep telefonu üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, saat 2’de uyurken nemden su üretecek şekilde düzenleyebilirsiniz. İhtiyacınız olanı üretecek şekilde ayarlama yapmak mümkün.”

Nasıl Çalışır?

– Bu cihazın yöntemi doğada bulunan enerjiyi kullanmaktır ve bir örnekle şöyle açıklanabilir. Gece masaya bırakılan tuz sabah ıslanır. Çünkü havadaki nemi emer. Bu 24 saat yapıldığında havadaki nem sürekli olarak emilir. Dolayısıyla, cihaz hem enerji hem de su üretmek için sürekli olarak nemi dönüştürür.
– Havadan nemi aldıktan sonra onu içme suyuna çevirmek için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu sistem şebekeden aldığı bu enerjiyi kullanmak yerine havadan aldığı su ile enerji üretir.
– Cep telefonunuzdaki bir uygulama ile cihazı siz uyurken saat 2’de su üretecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Cihaz değişken bir şekilde enerji ürettiğinden, evdeki elektriğin yetersiz kaldığı durumlarda depodan enerji kullanmaya otomatik olarak başlayabilir veya ek olarak ürettiği enerjiyi depolayabilir. Bu nedenle elektrik kullanımını minimuma indirir.
– Tek bir ev için sistemin maliyetleri iki yılda bile geri alınabilir.

Bu yazının aslı Daily Sabah haberlerinde İngilizce olarak yayımlanmıştır. Yazıya ulaşmak için burayı tıklayınız.